Årsager til overproduktion af melanin

Årsager til overproduktion af melanin

Indholdsfortegnelse

Hyperpigmentering

Huden er, som de fleste mennesker nok er klar over, kroppens allerstørste organ. Hudens primære funktion går ud på, at beskytte vores indre organer. Huden består af tre lag; epidermis, dermis og subcutis og det er i det øverste lag, nemlig epidermis, at vi finder pigmentcellerne. Det er disse celler der producerer melalin, som giver huden den farve den har.

hyperpigmentering er en ændring i hudens farve. Dette betyder at der kommer mærkere nuancer end resten af huden ellers har. Dette sker når der opstår en overproduktion af melanin.

Der kan være flere grunde til at dette sker og det kan være svært at komme med et konkret bud, på hvorfor det netop er sket for dig. Nogle mennesker ved på forhånd at det er noget genetisk, hvor andre måske er mere i tvivl om hvorvidt de har udsat deres hud for noget.

For at komme dybere til bunds i dette, får du her nogle af de mest hyppige årsager til overproduktion af melanin.

Årsager

Overdrevet soleksponering

  • Her finder vi den mest udbredte grund til hyperpigmentering. Dette er sammen med mangel på solbeskyttelse.
    Hver dag rammer solens stråler ens hud og det er derfor vigtigt, at det ikke kun er om sommeren at man sørger for at beskytte sit ansigt. De fleste glemmer hurtigt, at bare fordi man ikke solbader er det ikke ensbetydende med, at man ikke bliver udsat for solens stråler.
    De fleste der oplever hyperpigmentering har dog på et eller andet tidspunkt i deres liv, kommet til at blive udsat for overdreven soleksponering der på en eller anden måde har forstyrret cellernes proces. Når først disse mørke områder er opstået er det altså utrolig vigtigt, at sørge for at beskytte dem, da solen ellers har muligheden for, at kunne gøre dem endnu mørkere. 

Hormonelle forandringer

  • Hvis hyperpigmentering opstår på grund af hormonelle påvirkninger eller forandringer, sker det ofte på grund af de kvindelige kønshormoner der stimulerer overproduktionen af melanin. Dette sker i forbindelse med solbadning – som ekstremt mange kvinder jo elsker. Under graviditeter, hvor der sker mange hormonelle forandringer, er det altså især vigtigt, at sørge for at passe på sin hud.

Hudskader

  • De mørke områder på huden kan også sagtens være opstået på grund af hudskader. Disse hudskader kan være kommet i forbindelse med kontakt med kemikalier, betændelse, acneudbrud eller psoriasis hvor huden kan komme til at ændre farve med tiden, efter at den er blevet helet. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*